1.
PENYIMPANAN SUSU IBU PERAHAN
Letakkan susu ibu yg segar/cair sepenuhnya pada belah
bawah peti ais.
Nota:
a) Segar = Susu
yang baru diperah dan tidak pernah dibekukan (tahan 4 hari)
Nota: Susu segar ini boleh dibekukan sekiranya tidak
digunakan dalam masa 4 hari
b) Cair sepenuhnya = Susu
yang dibekukan dan telah dicairkan sepenuhnya (tahan 24 jam)
Nota: Susu yang telah dicairkan ini tidak boleh dibekukan
semula. Jika tidak digunakan dalam masa 24 jam, susu hendaklah dibuang.
2.
MEMANASKAN SUSU IBU PERAHAN
Jangan panaskan susu ibu di atas
dapur, ketuhar. Susu yang disimpan di dalam plastik/liners harus dicairkan terlebih dahulu
sekiranya beku dan pindahkan ke dalam botol untuk proses pemanasan.
Gunakan warmer ataupun masukkan 1 cawan air panas dan 1
cawan air kosong dalam mangkuk kemudian rendam botol susu hingga susu suam.
Tuangkan susu yang suam ke dalam botol susu untuk
penyususan bayi.
Nota:
Jangan panaskan terus susu ibu
yang masih beku kerana ia akan mengganggu komposisi susu tersebut. Susu
seharusnya cair sepenuhnya sebelum dipanaskan. Satu cara mudah untuk mencairkan
susu beku adalah dengan meletakkan botol/plastik/liner di dalam mangkuk berisi
air kosong, dan simpan di peti sejuk bawah sehingga ia cair sepenuhnya.
3.
PENYUSUAN BAYI
Sila pastikan bayi dan kanak-kanak habiskan susu ibu yang
telah dipanaskan dalam masa 1 jam. Jika
melebihi 1 jam, susu yang berlebihan harus dibuang. Jika bayi masih lapar, sila
panaskan stok susu lain. Tiada istilah membazir dalam dunia penyusuan susu ibu.
InsyaAllah stok mencukupi untuk anak-anak.
p/s: This is a Bahasa Melayu version notes edited to be printed for babysitters whom mostly are not familiar with the simplest way of handling expressed breast milk (EBM). Do feel free to share this and print them out for your babysitters too. Credit to a mummy @KIM. Happy breastfeeding mummies..=)
No comments:
Post a Comment